Czym jest mrożenie szokowe

By Category :

Jeżeli już ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, też ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Planując spore przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Kompletne szczęście schładzanie szokowe pozwala ugotowanie dań wcześniej, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, albo stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym konieczne jest przeznaczenie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji lub firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak spore zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze dobry sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobów szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje również sposobność ich mrożenia. Mrożenie szokowe, identycznie jak chłodzenie, następuje w bardzo niedługim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i zbudować kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na ostateczny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki lub sprawiać wrażenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania oraz mrożenia potraw zapewnia też, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i od razu sprzedawać. Zupełnie inaczej, trafiałoby do klientów zepsute albo pozbawione smaku.

Warto sprawdzić: komory szokowego mrożenia.

Author :

Nasz blog internetowy zawiera bogaty zbiór najciekawszych artykułów dostępnych w sieci. To rewelacyjna strona zarówno z wartościowymi poradami, ciekawostkami jak i aktualnościami. Zapraszam do wnikliwej lektury.

Sprawdź poniższe kategorie jeśli chcesz wyszukać wpisy w tematyce która Ciebie interesuje. Znajdziesz tutaj ponad 20 kategorii tematycznych z wpisami które najlepiej im odpowiadają.