Do czego służą komory szokowego mrożenia
Komory szokowego mrożenia pozwalają w krótkim czasie zamrozić produkty, które były wcześniej poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.
Oprócz tego szybkie mrożenie powoduje, że bakterie nie zdążą się wykonać na potrawie. To sprawia, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które w przyszłości można zakupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. A dodatkowo w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują bardzo ładny kształt stale. Z mrożenia szokowego korzysta się także w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki lub próbki pobrane do badania muszą być schłodzone albo zamrożone. Jedynie w komorze udaje się zachować ich właściwości i w prawidłowy sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, aby obniżyć temperaturę produktów do około dwie stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos lub w ramach cateringu przygotowują jakieś bardzo duże przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia albo szokowego mrożenia można uzyskać odpowiednią temperaturę już w około 90 minut. To znaczy, że w tym okresie czasu można obniżyć temperaturę produktu z mniej więcej 70 stopni do dwie w przypadku schładzania lub -18 w przypadku mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie organizuje się w tak bardzo szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Poza tym po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To świetnie widać w przypadku pierogów mrożonych. Te sklepowe, choćby mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, całkiem dobrze smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.
Warto sprawdzić: schładzanie szokowe.