Indywidualne projekty – miejsca publiczne
Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być interesujący. Jeżeli strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.
Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Jednocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Pomimo tego atmosfera w takim miejscu również jest na prawdę istotna, więc trzeba się postarać o to, by taki projekt był po prostu śliczny. Ci, którzy projektują budynku użyteczności publicznej mają o sporo trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem pomieszczeń domów. Przestrzeń publiczną nie najprościej zagospodarować. Poza tym sporo zajmują także przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które należy brać pod uwagę, budując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego musi uwzględniać to, że w lokalu musi być bardzo dobrze oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego rodzaju przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, ażeby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą również swobodnie pomiędzy nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być też zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, wręcz niedużych lokalach, widać że projektant zadbał o każdy szczegół. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, ażeby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu nigdy nie będzie brakować klientów. Właściwie każdy, nawet jeśli ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, pragnie zjeść w miłej atmosferze. Ważne jest to, jak smakować będzie posiłek, niemniej jednak nie mniej ważne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Źródło: projekt lokalu gastronomicznego.